Hur blir man vegan? rent praktiskt?

En del människor ställer om över en natt medan andra har ett utfasningsperiod.

Oavsett vilken väg du vill gå, läs detta:

Gå med i grupper på Facebook, "vad lagar du för veganmat idag?" är mitt bästa tips. Där delar människor med sig av vade de lagar för vegansk mat, det finns allt möjligt där. Där letar jag själv ofta inspiration när jag inte kan komma på vad jag ska göra för mat.


I början, byt ut de produkterna du brukar ha hemma till veganska substitut. Ost, smör, grädde, mjölk, osv. De flesta produkterna finns idag på någon av följande baser, havre, soja, ris, ärtprotein, kokos eller mandel. Testa så många olika du har möjlighet att testa, så du hittar dina favoriter. Så småningom kommer du förmodligen att upptäcka andra livsmedel som inte ersätter något, utan istället är något eget.


Sök reda på om det finns någon vegansk butik i din stad, i Stockholm har vi Goodstore, som har ett väldigt bra utbud.


Jag tror att man ska ha mindsetet att veganisera recept i början, t.ex. spagetti och bolognese, gör den på sojafärs istället för på ko-kropp.

Sedan efter ett tag hittar man helt nya recept.


Med skönhetsprodukter, kläder, mm. som innehåller: ull, skinn, päls, silke, lanolin, mm. så tror jag att det bästa är att använda upp det man har och sedan ersätta det med något veganskt. Gruppen "veganska skönhetsprodukter" på Facebook är bra här.

Frågan om t.ex. gamla skinnskor eller handväskor, eller annat ser olika veganer olika på. En del säljer/skänker allt som har någon form av animaliskt innehåll. Andra använder klart dem också. Här har vi en konflikt veganer emellan, de som gör sig av med allt anser ofta att man inte är vegan om man har kvar det. Jag lägger inte fram vart jag står i denna fråga, vill bara lyfta att den finns.


Städmedel/rengöringsprodukter är oftast inte veganska. T.ex. Yes, ajax, mfl. är inte det, medan det mesta (kanske till och med allt) av Grumme är veganskt. Det har nyligen påbörjats veganmärkning även på städprodukter.


Veganmärkningar, var medveten om att det finns en hel del olika här.