Veganska Lussebullar

Jag utgick från detta recept men gjorde några små förändringar, skriver exakt vad jag använde och hur jag gjorde i min egen beskrivning.

https://www.vegomagasinet.se/veganska-lussebullar/

Ingredienser

100 g mjölkfritt margarin (jag använde coops)

5 dl växtdryck (jag tog 3 dl Oatly Deluxe och 2 dl Oatly ikaffe)

2 g saffran (originalreceptet säger 1 gram men jag vill ha mer smak!)

1 paket jäst för söta degar

2,5 dl växtghurt (jag använde provamels skyrliknande)

1,5 dl ljus sirap

0,5 tsk salt

ca 20 dl vetemjöl (jag använde Manitoba cream eftersom det ger bra elasticitet i degen)(jag använde bara 15)


Mjölkfritt margarin

Strösocker

Steg 1.

Lägg saffran med en nypa ströcoker i en mortel och mortla. Smält 100 g margarin i en kastrull. Häll på växtdrycken och saffran och låt det bli fingervarmt (37 grader).

Steg 2.

Smula ner jästen i en bunke och häll över margain/dryck/saffransblandningen och rör om med fingarna tills all jäst löst upp sig.

Steg 3.

Använd en köksassitent med degkrok. Sätt igång den på låg hasitghet och blanda i växtghurt, sirap och salt. Häll sedan i lite mjöl i taget och låt det blandas i ordentligt. Häll i mjöl tills du har en ganska lös deg men inte för klibbig.

Steg 4.

Knåda degen i 10 minuter i köksassistenten, tills du har en bra elastisk deg.

Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i en timme. Ställ helst bunken någonstans där det är lite varmt (inte ugns-varmt) men hellre lite varmare än lite kallare.

Steg 5.

När degen jäst klart (till dubbel storlek) häller du ut den på ett bra bakbord du har, jag har en stooooor skärbräda i trä som jag gillar.

Dela degen i ca 24 bitar (jag delade min i ännu mindre bitar, tror ca 30-35).

Steg 6.

Riv degen till runda bullar(här finns en bra film på hur du gör, använd inte mjöl när du river bullarna, hellre torra eller lite fuktiga händer). Lägg på plåt under bakduk och låt jäsa i 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.

Steg 7.

När bullarna jäst klart, Tryck ned tummen i mitten av varje bulle, ganska hårt, den ska ta i plåten, men utan att det går hål i degen.

Fyll hålet med en liten bit margarin och lite strösocker.

Steg 8.

Grädda bullarna i 8-10 minuter i mitten av ugnen tills de har en gyllenbrun färg. Hellre lite för kort än lite för länge enligt mig, men det är ju en smaksak). Smält margarin och häll strösocker i en lite skål.

Steg 9.

Ta bullarna från plåten och pensla med det smälta margarinet, doppa sedan bullen direkt i sockret och "rulla runt" den lite.

Ställ på galler för att svalna.

NJUT! :)