Klassikern kållåda/Kålpudding - i vegansk tappning

Ingredienser

1 kg vitkål

300 g vegofärs

3 msk olja

1 dl grötris

1 dl oatly imat matlagningsgrädde

5,5 dl vatten

1 msk sirap

1 msk ljus soja

2,5 msk grönsaksfond eller en buljongtärning

1 msk potatismjöl

7 st kryddpepparkorn

Salt och svartpeppar


Steg 1.

Börja med att koka grötriset, häll det i en kastrull med vatten, havregrädde, soja, sirap, grönskasfond. Koka upp och låt det koka under lock till halva vätskan återstår (reduceras). Den är klar när den har tomtegrötskonsistens.

Steg 2.

Strimla vitkålen.

Stek vegofärsen i olja tills den fått lite färg, vid sidan av stek även vitkålen. Blanda allting i ett stort kärl. släng i de sista ingredienserna kryddpeppar, potatismjöl, salt och peppar.

Steg 3.

Blanda 2/3 av vitkålen med övriga ingredienser - spara det sista.

Lägg i oljad ugnsfast form, toppa med vitkålen du inte blandade i röran från början.

Kör i ugn på 175 grader i ca 45 minuter eller tills den fått lagom med färg.

Servera med kokt potatis och gräddsås,

Gräddsås: smält vegetabiliskt margain och blanda i vetemjöl till ganska tjock konsistens. Blanda i salt ch vitpeppar och ca 1 liter oatlys imat matlagningsgrädde och ikaffe efter behov. Blanda i grönsaksbuljon, japansk soja, kinesisk soja (för lite brun färg) salt och svartpeppar. Koka upp under omröring och låt bubbla tills lagom konsistens är nådd. Lämna inte kastrullen!